När är det dags att byta fönster? 5 enkla tips för att upptäcka vanliga fel med dina fönster

Har tanken slagit dig att det kanske är dags att byta fönster hemma? Har du kanske gått förbi dina halvslitna fönster och funderat på om de verkligen ska se ut sådär? Eller har du kanske funderat över de potentiella energibesparingar du kan göra genom att byta dina fönster?

Du kanske har haft alla dessa funderingar men tvekar fortfarande över att göra den stora investering som det faktiskt innebär att byta fönster. Du kanske tänker att det inte är så farligt som det ser ut, fönstren klarar sig ett par år till och energibesparingar är bara trams.

I denna guide ska vi gå igenom hur du enkelt kan upptäcka brister i dina fönster.

De vanligaste felen

Det finns självklart en hel uppsjö av fel och brister som kan uppstå i dina fönster. Många gånger varierar även dessa fel från hushåll till hushåll. I denna guide har vi därför samlat några av de mest vanligt förekommande fel som kan drabba dina fönster.

Kondens på fönster

Kondens

Kondens är ett vanligt förekommande fel som oftast drabbar äldre fönster. Anledningen till att kondens uppstår varierar från fall till fall och det finns även olika typer av kondens. Den allra vanligaste anledningen till att kondens uppstår är dock hög luftfuktighet som möter ett kallt fönster.

Nedan går vi igenom de olika typer av kondens som kan drabba dina fönster:

Kondens på fönstrets insida

Kondens på fönstrets insida är ett problem som oftast drabbar äldre fönster, speciellt under årets kallare månader. Anledningen till detta kan vara att fönstret är dåligt isolerat och den kalla luften från utsidan kyler ner det inre glaset och gör det kallare än luften inomhus. När detta sker skapas kondens i form av vattendroppar eller imma.

Andra orsaker till att kondens på fönstrets insida uppstår kan bero på dålig ventilation, hög luftfuktighet eller andra föremål som förhindrar rummets värme att nå fönstret. Dessa föremål kan exempelvis vara fönsterbänkar, gardiner eller andra liknande föremål som förhindrar luftcirkulationen att nå fönstret. Ifall ditt fönster utsätts av invändig kondens under en längre period kan det skadas i form av fukt- och mögelskador.

Kondens mellan rutorna

Kondens mellan fönstrets rutor/glas kan i vissa fall bildas i fönster med kopplade bågar. Likt invändig kondens kan anledningen till uppkomsten variera från fall till fall. En av anledningarna kan vara att fönstret inte håller tätt mellan karm och båge. Ifall du har äldre fönster kan detta bero på att limmet som håller ihop rutorna har torkat ut. När detta händer kan den varma luften från rummets insida smyga sig in mellan glasen och skapa kondens på det yttersta glasets insida, eftersom det är kallt.

En annan orsak till att kondens mellan rutorna kan uppstå är genom övertryck i det rum där fönstret finns lokaliserat. Detta problem uppstår oftast med fönster som finns placerade på övervåningen i hus. När detta sker gör det att luften ”trycks” in mellan fönsterrutorna. Anledningen till detta är att värmen stiger uppåt, vilket gör att trycket på övervåningen kan hamna i obalans.

Kondens på fönstrets utsida

Kondens på fönstrets utsida är något som kan uppstå på mycket väl isolerade fönster. Detta är inget fel, utan snarare tvärtom, ett tecken på att ditt fönster isolerar mycket väl och inte släpper ut mycket värme. Allra vanligast uppstår denna kondens under nattimmarna och försvinner sedan under morgonen. Den kan dock även uppstå ifall fönstret finns beläget i ett icke skyddat område i byggnaden som saknar takutsprång, skyddande buskar eller liknande.

Kallras

Ett annat vanligt förekommande problem som oftast drabbar äldre 2-glasfönster är kallras. Vanligtvis förekommer kallras oftast under de kallare årstiderna, när temperaturen utomhus sjunker och hösten går över till vinter. Vid vissa fall kan dock kallras uppstå redan när temperaturen närmar sig nollgrader.

Anledningen till att kallras uppstår är vanligtvis att fönstret inte isolerar tillräckligt bra och kyler ner det innersta glaset på fönstret. När detta händer påverkas även luften inomhus, närmast fönstret, då den också blir svalare. I och med detta tillkommer ny luft ovanifrån som trycker den kalla luften ner mot golvet och skapar en ström av kall luft som rör sig över golvet.

Detta problem gör dina golv mycket kalla och skapar även stora temperaturskillnader i rummet, vilket gör att energiförbrukningen blir mycket hög. Ifall du upplever att dina golv är kalla och temperaturen i rummet ofta skiftar, kan dina fönster drabbats av kallras. Det är då ett bra alternativ att byta ut dina gamla fönster mot moderna 3-glasfönster som isolerar bättre.

Buller/höga ljudnivåer

Ett annat problem som kan drabba framförallt äldre fönster är buller och höga ljudnivåer. Detta kanske är främst märkbart för dig som bor nära en trafikerad bilväg, järnväg eller annan liknande miljö. Likt problemet med kallras, där fönstret inte isolerar nog bra mot kylan, isolerar det inte heller bra mot höga ljud.

Detta problem är dock högst personligt och beror på vilka ljudnivåer man är van och klarar av personligen. Stör du dig däremot väldigt mycket på dessa höga ljudnivåer och de till och med ger dig huvudvärk, då är det dags att byta fönster. Ett bra alternativ är moderna 3-glasfönster som är mycket bra isolerade mot både ljud, kyla och andra otrevligheter.

För dig som upplever stora svårigheter med buller och höga ljudnivåer, finns även speciella fönster. Så kallade bullerskyddade eller ljudisolerande fönster. Dessa fönster består av ett flertal separata glas som sedan kombinerats till en kassett. Vid extrema fall kan även fönstrets yta förses med gjutharts för ytterligare bullerskydd.

Yttre slitage

Ifall din bostad är utrustad med äldre fönster är det vanligt att det finns mycket yttre slitage som kräver ständigt underhåll. Det är exempelvis vanligt att träet börjar flagna, färgen släpper allt oftare och kittet kan även det börja släppa. Anledningen till att dessa problem uppstår är framförallt det nordiska klimatet med många olika och tuffa årstider som tär på dina fönster. En annan anledning kan helt enkelt vara åldern på dina fönster, att de blivit gamla helt enkelt.

Ifall du upplever dessa problem så kan det vara smart att överväga ett fönsterbyte. I vissa fall kan det vara ett bra val att renovera dina gamla fönster, men oftast lönar det sig att byta ut dem helt. Om dina fönster däremot har blivit så pass angripna att de börjat att ruttna, då är det definitivt dags att byta ut dem.

Temperaturskillnader (Energibesparingar)

När vi tidigare i denna guide berättade om kallras tog vi som hastigast upp de energibesparingar du kan göra genom att byta dina gamla fönster. Som vi nämnde tidigare så är det bland äldre fönster ett vanligt problem att de skapar kallras och släpper in kall luft. Något som skapar stora temperaturskillnader och ökar dina uppvärmningskostnader. Genom att byta ut dina gamla fönster mot moderna 3-glasfönster kan du göra stora energibesparingar. Du kan dessutom oftast sänka inomhustemperaturen med flera grader.

Fortfarande osäker?

Tvekar du fortfarande på att byta fönster eller har ytterligare funderingar, tveka då inte på att ta kontakt med oss på Axudar Bygg & Förvaltning. Vi erbjuder kompletta fönsterbyten med både fönster och installation. Självklart erbjuder vi även alltid gratis hembesök och fasta priser när du väljer att byta fönster med oss. Vi finns i Piteå men utför arbeten inom hela Norrbotten.

Ta enkelt kontakt med oss genom vårt kontaktformulär eller ring oss direkt på 076 – 008 63 17.

 

Axudar Bygg & Förvaltning - Din hantverkare i Piteå och Norrbotten